Sekcje kart charakterystyki. Sekcja 3

Obok sekcji 2 karty charakterystyki, Sekcja 3 – Skład/informacja o składnikach jest jedną z najważniejszych części dokumentu. Dostarcza ona użytkownikowi najistotniejszych informacji o składzie produktu, co w połączeniu z informacjami o zagrożeniach, pochodzącymi z sekcji 2 karty charakterystyki, tworzy dość szczegółowy obraz substancji lub mieszaniny chemicznej z punktu widzenia środków kontroli ryzyka. To w oparciu o te dane można ustalić na przykład niektóre reguły dotyczące magazynowania, ocenić materiały niezgodne czy potencjalne reakcje niebezpieczne.
Podawanie informacji w sekcji 3 podlega ściśle określonym regułom, więc w trakcie opracowania karty charakterystyki należy dokładnie ocenić skład produktu, szczególnie w przypadku mieszanin chemicznych, tak aby wskazać wszystkie wymagane przez przepisy informacje. Z drugiej jednak strony przedsiębiorcy starają się również chronić szczegóły dotyczące kompozycji swoich produktów, istotne jest więc takie uzupełnienie sekcji 3 karty charakterystyki, które nie ujawni nadmiaru informacji, które nie są prawnie wymagane.
Podsekcja 3.1 – Substancje – karty charakterystyki substancji chemicznych
Tę część karty charakterystyki wypełniamy kiedy produkt jest substancją chemiczną. Nie ma znaczenia czy jest to substancja jedno czy wieloskładnikowa, jeżeli spełnia definicję substancji w rozumieniu rozporządzenia REACH. Jest to o tyle ciekawa sytuacja, że podsekcje 3.1 oraz 3.2 to jedyne podsekcje, które można pominąć w trakcie przygotowania karty charakterystyki, w zależności od charakteru naszego produktu chemicznego.
Jeśli produkt jest substancją chemiczną, w rozumieniu przepisów rozporządzenia REACH w tej części karty charakterystyki należy podać:
- Nazwę chemiczną zgodną z nomenklaturą IUPAC,
- Jeden z numerów identyfikacyjnych (CAS, EC, numer indeksowy) w zależności od tego, który z nich jest dostępny dla substancji
Opracowanie podsekcji 3.1 karty charakterystyki dla substancji zwykle nie nastręcza trudności i jest zwykle prostsze niż dla mieszaniny.
Podsekcja 3.2 – Mieszaniny – karty charakterystyki mieszanin chemicznych
Jeśli produkt jest mieszaniną w rozumieniu przepisów rozporządzenia REACH, należy podać szczegółowe informacje na temat poszczególnych substancji wchodzących w jego skład. Wybór substancji, które należy wymienić podlega sczegółowym regułom i stanowi istotny etap tworzenia karty charatkerystyki. Dla każdej substancji w mieszaninie, która zostanie oceniona jako wymagająca uwzględnienia w Podsekcji 3.2 należy podać jej:
- Nazwę chemiczną zgodną z nomenklaturą IUPAC,
- Numery umożliwiające jej identyfikację (CAS, EC, numer indeksowy),
- Klasyfikację substancji zgodnie z rozporządzeniem CLP,
- Stężenie wagowe substancji
- Jeżeli istnieją to specyficzne stężenia graniczne, wartości ATE oraz wartości współczynnika M
Odpowiednie przygotowanie karty charakterystyki w zakresie sekcji 3 jest kluczowe dla poprawności całego dokumentu, szczególnie ze względu na jej kluczowy wpływ na inne sekcje, w tym sekcję 2, 6, 7, 8 czy 10.
Sekcja 3 karty charakterystyki – podsumowanie
Sekcja 3 karty charakterystyki pełni kluczową rolę w identyfikacji składu chemicznego substancji i mieszanin. Precyzyjne przedstawienie informacji o składnikach wpływa na zgodność dokumentu z przepisami oraz bezpieczeństwo użytkowników, a także umożliwia dobór odpowiednich środków kontroli ryzyka.
Prawidłowe tworzenie kart charakterystyki wymaga szczegółowej analizy składu chemicznego, co przekłada się na skuteczne zarządzanie ryzykiem i zgodność z obowiązującymi regulacjami prawnymi. Dzięki dokładnym danym zawartym w tej sekcji, użytkownicy mogą podejmować świadome decyzje dotyczące bezpiecznego stosowania substancji i mieszanin chemicznych.































