Każdy, kto prowadzi przedsiębiorstwo, które ma kontakt z żywnością musi mieć wdrożony system GHP/GMP, a także bardzo często ma obowiązek opracować księgi HACCP.
Które przedsiębiorstwo ma kontakt z żywnością? Nie tylko miejsca, w których przygotowywane i serwowane są posiłki – m.in. restauracje, kawiarnie, bary oraz producenci żywności – w tym również zajmujący się konfekcjonowaniem, ale także sklepy, hurtownie, przedszkola i stołówki szkolne, samochody do transportu żywności – w tym food trucki, riksze i wózki z lodami, a także producenci opakowań do żywności. Nie możemy również zapomnieć o producentach karmy dla zwierząt.
Osoby prowadzące nierejestrowaną działalność gospodarczą w sektorze spożywczym również powinny mieć wdrożone systemy jakości.
Wielkość działalności również nie ma znaczenia – czy sprzedajemy precle z wózka czy mamy największy w województwie zakład produkcyjny – podstawy sanitarne wszystkich dotyczą takie same.
FAQ
Masz inne pytania?
Sprawdź nasze pytania i odpowiedzi – wspólnie rozwiejemy wszelkie wątpliwości!
1.
Kontakt
Pierwszym krokiem jest kontakt z nami przez telefon lub mail
2.
Rozmowa
Drugi krok to poznanie potrzeb klienta i zaproponowanie warunków
3.
Współpraca
Trzeci krok to podjęcie współpracy i rozpoczęcie działań
bezpłatna konsultacja
Umów się na bezpłatną 15 minutową konsultację online
Wybierz dogodny termin i umów się na spotkanie online. Bezpłatna konsultacja to 15 minut, które możesz wykorzystać na rozmowę na dowolny temat związany z HACCAP.
referencje
Zobacz co piszą o nas klienci
Duża fachowość, możliwość skorzystania z usług w trybie online, a także szeroka dostępność czasowa. Z całym przekonaniem polecam Panią Agnieszkę Kuźmicką.
Piotr Błaszczyk
Konsultant Podatkowy w SWGK
Agnieszka prowadziła szkolenia z BHP dla pracowników mojej firmy. Polecam ją jako bardzo dobrego i profesjonalnego szkoleniowca. Cały proces przebiegł sprawnie i w miłej atmosferze.
Marcin Olejnik
CEO w Chatbots
Polecam w 100 procentach! Duża dawka wartościowej wiedzy. 10/10!
Aleksandra Taraszkiewicz
Aleksandra Taraszkiewicz – rozwody, sprawy rodzinne i opiekuńcze
CO OZNACZAJĄ SKRÓTY GMP/GHP I HACCP?
GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna
GHP – Dobra Praktyka Higieniczna
HACCP – System Analizy Kontroli i Krytyczne Punkty Kontroli
Księga GHP zawiera zbiór procedur, instrukcji oraz zapisów w zakresie:
- Lokalizacji i otoczenie zakładu
- Układu funkcjonalnego
- Maszyn i urządzeń
- Mycia i dezynfekcji
- Zaopatrzenia w wodę
- Kontroli odpadów
- Monitoringu szkodników
- Higieny personelu
- Szkoleń personelu
Księga GMP zawiera zbiór procedur, instrukcji oraz zapisów w zakresie:
- przyjęcia surowców i materiałów,
- magazynowania i postępowania z surowcami,
- procesów obróbki wstępnej,
- procesów obróbki zasadniczej,
- transportu wewnętrznego,
- magazynowania wyrobów gotowych.
Wdrożenie w zakładzie systemu GMP/GHP stanowi podstawę do wdrożenia w kolejnym etapie systemu HACCP, w celu kompleksowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
Nie zawsze jednak księga HACCP jest wymagana i w przypadku niektórych działalności wystarczy samo GHP/GMP lub samo GHP (np. w przypadku samochodów do transportu żywności). W kwestii wymaganej dokumentacji najlepiej udać się do Powiatowej lub Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-epidemiologicznej – wydziału higieny żywności bądź Inspekcji Weterynaryjnej, którzy będą zajmować się odbiorem naszej działalności.
Najważniejsze zasady systemu HACCP dotyczą kolejno:
- Określenia wszelkich zagrożeń, którym należy zapobiec;
- Określania krytycznych punktów kontroli;
- Ustanowienia limitów krytycznych w krytycznych punktach kontroli;
- Ustanowienia i wprowadzenia w życie skutecznych procedur monitorowania w krytycznych punktach kontroli;
- Ustanowienia działań naprawczych, w przypadku gdy monitoring wykaże, że krytyczny punkt kontroli jest poza kontrolą
- Ustanowienia procedur, które powinny być regularnie przestrzegane, w celu sprawdzenia, czy podjęte środki działają i są skuteczne;
- Ustanowienia dokumentów proporcjonalnych do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego.
Potrzebujesz wsparcia w zakresie HACCP? A może interesuje Cię szkolenie z bezpieczeństwa użytkowania diizocyjanianów? Skorzystaj z naszej pomocy! EHS Consulting oferuje profesjonalne usługi BHP w Warszawie i nie tylko!
branżowe informacje
Blog
Jesteś zainteresowany naszymi usługami?
+48 887 043 666