Doświadczenie i wiedza

HACCP

Jesteś zainteresowany/zainteresowana HACCP?

Każdy, kto prowadzi przedsiębiorstwo, które ma kontakt z żywnością musi mieć wdrożony system GHP/GMP, a także bardzo często ma obowiązek opracować księgi HACCP.

Które przedsiębiorstwo ma kontakt z żywnością? Nie tylko miejsca, w których przygotowywane i serwowane są posiłki – m.in. restauracje, kawiarnie, bary oraz producenci żywności – w tym również zajmujący się konfekcjonowaniem, ale także sklepy, hurtownie, przedszkola i stołówki szkolne, samochody do transportu żywności – w tym food trucki, riksze i wózki z lodami, a także producenci opakowań do żywności. Nie możemy również zapomnieć o producentach karmy dla zwierząt.

Osoby prowadzące nierejestrowaną działalność gospodarczą w sektorze spożywczym również powinny mieć wdrożone systemy jakości.

Wielkość działalności również nie ma znaczenia – czy sprzedajemy precle z wózka czy mamy największy w województwie zakład produkcyjny – podstawy sanitarne wszystkich dotyczą takie same.


FAQ

Masz inne pytania?

Sprawdź nasze pytania i odpowiedzi – wspólnie rozwiejemy wszelkie wątpliwości!

Sanepid – wydział higieny żywności lub Inspekcja Weterynaryjna – w zależności w jakim obszarze prowadzimy naszą działalność.

Rozporządzenie nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych.

Ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Urzędnik Inspekcji Sanitarnej lub Weterynaryjnej może nałożyć mandat wysokości do 500 zł.

Mandat wysokości od 1000 zł do 5000 zł.

1.

Kontakt

Pierwszym krokiem jest kontakt z nami przez telefon lub mail

2.

Rozmowa

Drugi krok to poznanie potrzeb klienta i zaproponowanie warunków

3.

Współpraca

Trzeci krok to podjęcie współpracy i rozpoczęcie działań


bezpłatna konsultacja

Umów się na bezpłatną 15 minutową konsultację online

Wybierz dogodny termin i umów się na spotkanie online. Bezpłatna konsultacja to 15 minut, które możesz wykorzystać na rozmowę na dowolny temat związany z HACCAP.


referencje

Zobacz co piszą o nas klienci

Duża fachowość, możliwość skorzystania z usług w trybie online, a także szeroka dostępność czasowa. Z całym przekonaniem polecam Panią Agnieszkę Kuźmicką.

Piotr Błaszczyk

Konsultant Podatkowy w SWGK

Agnieszka prowadziła szkolenia z BHP dla pracowników mojej firmy. Polecam ją jako bardzo dobrego i profesjonalnego szkoleniowca. Cały proces przebiegł sprawnie i w miłej atmosferze.

Marcin Olejnik

CEO w Chatbots

Polecam w 100 procentach! Duża dawka wartościowej wiedzy. 10/10!

Aleksandra Taraszkiewicz

Aleksandra Taraszkiewicz – rozwody, sprawy rodzinne i opiekuńcze

CO OZNACZAJĄ SKRÓTY GMP/GHP I HACCP?

GMP – Dobra Praktyka Produkcyjna
GHP – Dobra Praktyka Higieniczna
HACCP – System Analizy Kontroli i Krytyczne Punkty Kontroli

Księga GHP zawiera zbiór procedur, instrukcji oraz zapisów w zakresie:

  • Lokalizacji i otoczenie zakładu
  • Układu funkcjonalnego
  • Maszyn i urządzeń
  • Mycia i dezynfekcji
  • Zaopatrzenia w wodę
  • Kontroli odpadów
  • Monitoringu szkodników
  • Higieny personelu
  • Szkoleń personelu

Księga GMP zawiera zbiór procedur, instrukcji oraz zapisów w zakresie:

  • przyjęcia surowców i materiałów,
  • magazynowania i postępowania z surowcami,
  • procesów obróbki wstępnej,
  • procesów obróbki zasadniczej,
  • transportu wewnętrznego,
  • magazynowania wyrobów gotowych.

Wdrożenie w zakładzie systemu GMP/GHP stanowi podstawę do wdrożenia w kolejnym etapie systemu HACCP, w celu kompleksowego zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

Nie zawsze jednak księga HACCP jest wymagana i w przypadku niektórych działalności wystarczy samo GHP/GMP lub samo GHP (np. w przypadku samochodów do transportu żywności). W kwestii wymaganej dokumentacji najlepiej udać się do Powiatowej lub Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-epidemiologicznej – wydziału higieny żywności bądź Inspekcji Weterynaryjnej, którzy będą zajmować się odbiorem naszej działalności.

Najważniejsze zasady systemu HACCP dotyczą kolejno:

  1. Określenia wszelkich zagrożeń, którym należy zapobiec;
  2. Określania krytycznych punktów kontroli;
  3. Ustanowienia limitów krytycznych w krytycznych punktach kontroli;
  4. Ustanowienia i wprowadzenia w życie skutecznych procedur monitorowania w krytycznych punktach kontroli;
  5. Ustanowienia działań naprawczych, w przypadku gdy monitoring wykaże, że krytyczny punkt kontroli jest poza kontrolą
  6. Ustanowienia procedur, które powinny być regularnie przestrzegane, w celu sprawdzenia, czy podjęte środki działają i są skuteczne;
  7. Ustanowienia dokumentów proporcjonalnych do charakteru i rozmiaru przedsiębiorstwa sektora spożywczego.

Potrzebujesz wsparcia w zakresie HACCP? A może interesuje Cię szkolenie z bezpieczeństwa użytkowania diizocyjanianów? Skorzystaj z naszej pomocy! EHS Consulting oferuje profesjonalne usługi BHP w Warszawie i nie tylko!


branżowe informacje

Blog

Ukraina wprowadza REACH i CLP 

Ukraina wprowadza REACH i CLP 

W maju i lipcu tego roku Ukraina sformalizowała zbliżenie swoich przepisów dotyczących obrotu produktami chemicznymi do wymagań unijnych, przyjmując regulacje…
Temu pod lupą Komisji Europejskiej 

Temu pod lupą Komisji Europejskiej 

Komisja Europejska przygląda się, w drodze formalnej, sprzedaży produktów poprzez platformę Temu. Celem postępowania jest sprawdzenie zgodności produktów sprzedawanych poprzez…

Jesteś zainteresowany naszymi usługami?

Masz pytania?

+48 887 043 666