Doświadczenie i wiedza
Szkolenie HACCP
Jesteś zainteresowany/zainteresowana szkoleniem HACCP?
lub zadzwoń: +48 887 043 666
Celem szkolenia jest przedstawienie pracownikom kluczowych zasad funkcjonowania Dobrych Praktyk Produkcyjnych (GMP) oraz Higienicznych (GHP), a także podstaw systemu HACCP co pozwoli na zwiększenie świadomości personelu na temat ich wpływu na bezpieczeństwo żywności.
Szkolenie jest obowiązkowe w przypadku każdego nowo zatrudnionego pracownika, który będzie miał kontakt z żywnością, a także w przypadku przypomnienia i utrwalenia wiedzy pracowników już zatrudnionych.
Grupą docelową szkolenia są osoby nowo zatrudnione w zakładach sektora spożywczego.
FAQ
Masz inne pytania?
Sprawdź nasze pytania i odpowiedzi – wspólnie rozwiejemy wszelkie wątpliwości!
1.
Kontakt
Pierwszym krokiem jest kontakt z nami przez telefon lub mail
2.
Rozmowa
Drugi krok to poznanie potrzeb klienta i zaproponowanie warunków
3.
Współpraca
Trzeci krok to podjęcie współpracy i rozpoczęcie działań
Dlaczego warto?
bezpłatna konsultacja
Umów się na bezpłatną 15 minutową konsultację online
Wybierz dogodny termin i umów się na spotkanie online. Bezpłatna konsultacja to 15 minut, które możesz wykorzystać na rozmowę na dowolny temat związany z HACCAP.
referencje
Zobacz co piszą o nas klienci
Duża fachowość, możliwość skorzystania z usług w trybie online, a także szeroka dostępność czasowa. Z całym przekonaniem polecam Panią Agnieszkę Kuźmicką.
Piotr Błaszczyk
Konsultant Podatkowy w SWGK
Agnieszka prowadziła szkolenia z BHP dla pracowników mojej firmy. Polecam ją jako bardzo dobrego i profesjonalnego szkoleniowca. Cały proces przebiegł sprawnie i w miłej atmosferze.
Marcin Olejnik
CEO w Chatbots
Polecam w 100 procentach! Duża dawka wartościowej wiedzy. 10/10!
Aleksandra Taraszkiewicz
Aleksandra Taraszkiewicz – rozwody, sprawy rodzinne i opiekuńcze
Uczestnicy szkolenia dowiedzą się, czym jest system HACCP i jakie ma znaczenie w codziennej pracy z żywnością. Państwa Pracownicy zrozumieją, że ich działania mają bezpośredni wpływ na jakość i bezpieczeństwo produktów spożywczych. Szkolenie podkreśli wagę higieny osobistej, czystości sprzętu i miejsca pracy, istotę procedur i instrukcji, a także ich odpowiedzialności w zakresie prowadzonych zapisów dzięki czemu będą świadomi swoich obowiązków oraz będą potrafili prawidłowo prowadzić wymagane rejestry
Uczestnicy otrzymają certyfikat ukończenia szkolenia, zgodny z przepisami Rozporządzenia 852/2004 WE
Zakres szkolenia / Program
1. Wprowadzenie do systemów zapewniania bezpieczeństwa w żywności
- Definicja i istota systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli) GHP (Dobre Praktyki Higieniczne) i GMP (Dobre Praktyki Produkcyjne)
- Wymagania prawne związane z wdrożeniem HACCP
2. Kluczowe pojęcia systemu
- Omówienie zagrożeń: biologiczne, chemiczne, fizyczne oraz sposobów ich przeciwdziałania
3. Zakres obowiązków pracowników w zakresie bezpieczeństwa żywności
- Obowiązki i prawa pracownika względem zapewnienia bezpieczeństwa żywności na każdym etapie produkcyjnym.
- Przestrzeganie procedur oraz instrukcji obowiązujących w firmie
4. Dobre Praktyki Higieniczne (GHP)
- Jak prawidłowo myć i dezynfekować ręce oraz kiedy to robić
- Znaczenie odzieży roboczej i stosowanie środków ochrony osobistej
- Utrzymanie czystości narzędzi, maszyn i powierzchni roboczych
- Kontrola szkodników
- Gospodarka odpadami
5. Identyfikacja i reagowanie na zagrożenia
- Przykłady typowych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności (w kontekście zakładu)
- Omówienie błędów i ich możliwych konsekwencji (np. zatrucia, reklamacje, kontrole)
- Wskazanie, komu i w jaki sposób zgłaszać potencjalne zagrożenia
6. Najważniejsze procedury związane z zachowaniem bezpieczeństwa żywności
- Monitorowanie temperatur w urządzeniach chłodniczych
- Temperatury obróbki termicznej żywności; przetrzymywanie żywności w warunkach cieplnych
- Strefy niebezpiecznych temperatur
- Znaczenie dokumentowania i prowadzenia zapisów
- System rotacji produktów (FIFO), etykietowanie, kontrola dat przydatności
branżowe informacje
Blog
Jesteś zainteresowany naszymi usługami?
+48 887 043 666























