Każdy, kto prowadzi przedsiębiorstwo, które ma kontakt z żywnością musi mieć wdrożony system GHP/GMP, a także bardzo często ma obowiązek opracować księgi HACCP.
Które przedsiębiorstwo ma kontakt z żywnością? Nie tylko miejsca, w których przygotowywane i serwowane są posiłki – m.in. restauracje, kawiarnie, bary oraz producenci żywności – w tym również zajmujący się konfekcjonowaniem, ale także sklepy, hurtownie, przedszkola i stołówki szkolne, samochody do transportu żywności – w tym food trucki, riksze i wózki z lodami, a także producenci opakowań do żywności. Nie możemy również zapomnieć o producentach karmy dla zwierząt.
Osoby prowadzące nierejestrowaną działalność gospodarczą w sektorze spożywczym również powinny mieć wdrożone systemy jakości.
Wielkość działalności również nie ma znaczenia – czy sprzedajemy precle z wózka czy mamy największy w województwie zakład produkcyjny – podstawy sanitarne wszystkich dotyczą takie same.
Jesteś zainteresowany? SKONTAKTUJ SIĘ
Agnieszka Kuźmicka
Specjalista ds. BHP, inspektor ochrony przeciwpożarowej, biegły sądowy w obszarze BHP, auditor wiodący ISO 45001.